Hirvensarvisaniainen - Platycerium bifurcatum

Keskiviikko 24.5.2017 - Merja

Tekstiin lisättävä kuva 1

Hirvensarvisaniainen Platycerium bifurcatum kuuluu kallioimarteiden heimoon ja niille tyypilliseen tapaan kasvin lehti on hieman nahkea, eikä haihduta vettä samalla lailla kuin muut saniaisiksi kutsutut kasvit. 
Kasvilla on erikoinen tapa kasvattaa ruskeita vaippalehtiä lähelle kasvualustaa. Uudet vaippalehdet kasvavat tiiviisti kiinni entisiin ja alapuolelle jäävät muodostavat maatuessaan uutta kasvualustaa kasville ja sinne kerääntyy kosteutta. Vaipalehtiä ei saa poistaa. Varsinaiset lehdet ovat kauniin harmaanvihreät ja liuskoittuneet. Pölyt lehdistä kannattaa poistaa käyttämällä kasvi suihkussa taikka suihkuttelemalla huoneenlämpöisellä vedellä. Pyyhkiminen vioittaa lehtien kaunista nukkapintaa.
Kasvi viihtyy hyvin ruukussakin, mutta sen voi myös kiinnittää kasvamaan kuperaan puunkarahkaan, jollon se tulee sitoa paikoilleen.
Kasvi on hidaskasvuinen, mutta siitä voi tulla näyttävän kokoinen.
Kasvin voit tavata trooppisilla alueilla luonnossa kuten Australiassa, Uudessa-Guineassa, Kaledoniassa ja Sundasaarilla.
Hoito: 
Sijoita kasvi valoisaan ei kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen.
Uppokastelu on helpoin tapa kastella,koska vaippalehdet ovat yleensä esteenä yläkautta kasteltaessa. Upota kasvi hetkeksi huoneenlämpöiseen veteen ja jos mahdollista kastele kalkittomalla sadevedellä. Kestää hieman kuivuutta.
Pitää sumuttelusta.
Lannoitetaan joka toinen viikko laimealla lannoitteella (puolikkaalla annoksella) maaliskuusta syyskuuhun. Muina aikoina ei lannoiteta lainkaan.
Viihtyy ympäri vuoden huoneenlämmössä, mutta talvisin muutaman asteen lasku olisi eduksi. Ei kuitenkaan alle 15 asteen.
Uudelleen istuttaminen kannattaa tehdä vain joka kolmas vuosi. Tavallinen kukkamulta kelpaa hyvin, mutta kaikkein paras kasvualusta koostuu rahkasammaleesta, kasvuturpeesta, hiekasta ja kevytsorasta.

2 kommenttia . Avainsanat: viherkasvit, helppohoitoinen viherkasvi, kukkatrendit, viherkasvien hoito-ohjeet, hirvensarvisaniainen